Få Apple AirPods til 0,-, når du bestiller Fri tale med 500 GB data hos Oister.
Se tilbud her!

Guide: Sådan forbedrer du jorden i haven

Hvis du vil have de bedste forudsætninger for et rigt plante- og blomsterliv i din have, er det væsentligt, at jorden er optimal til beplantning. Her følger en række gode råd til, hvordan du forbedrer jorden i haven, så du får mest muligt ud af den.

Hvorfor forbedre jorden i haven?

Når du planter i jorden, tager du næring fra den. Giver du ikke jorden næring tilbage, bliver den udmagret, og ofte vil der ikke være nok næring til planter og buske i din have. Det er derfor vigtigt, at du forbedrer jorden, hvis du vil have de bedste forudsætninger for et rigt planteliv.

En jord fuld af næring har masser af organisk liv. Den vil være let og porøs med en mørkebrun farve, som er omsat af plantemateriale. Herudover er det væsentligt, at jorden er tilstrækkeligt sandet, så der er et godt luftskifte, samtidig med at den er så leret, at den holder på både vand og næringsstoffer.

Der må gerne leve små insekter og orme i jorden, og det gør heller ikke noget, hvis der gror små svampe. Allesammen er med til at omsætte plantemateriale og bearbejde jorden, så den bliver så næringsrig som overhovedet muligt.

Hvordan forbedrer jeg jorden?

Al jord har behov for at få tilført næring, og det må gerne dyrkes med grøngødningsplanter, så jorden forbedres. Du kan dog også forbedre jorden på andre parametre, men det afhænger af den specifikke jordtype. Hvis der er tale om sandet jord, kan det have gavn af at få tilført kompost eller ler, mens en leret jord skal blandes med sand.

Champost er et fornuftigt materiale til at forbedre jorden, da det består af komposteret hestemøg. Det har mange af de fornuftige egenskaber, som gør jorden mere levende og organisk – og dermed skaber bedre forudsætninger for et rigt planteliv.

Sådan forbedrer du jorden:

  1. Du forbedrer jorden ved at sprede et tykt lag af kompost, sand eller andet jordforbedrende materiale ud på det sted, hvor jorden skal tilføres næring.
  2. Grav et spadestik ned i jorden og vend materialet med jorden, så den er løs og luftig.
  3. Efterfølgende planter du grøngødningsplanter, som løsner jorden og henter næringsstoffer op. Det skaber bedre forudsætninger for de planter, som skal gro på stedet.

Ved at følge ovenstående fremgangsmåde får du en god jord, som egner sig til beplantning. Det kan være fornuftigt at gentage processen efter en årrække, hvis du oplever, at jorden igen bliver for sandet eller leret.